Jag har kommit fram till att min Braumeister 50l inte är smidig att brygga med i vår lilla lägenhet, dels på grund av den stora storleken den tar upp i köket under en hel dag, dels för att disken är krånglig i badkar och dels eftersom vi inte har 16A. Braumeistern får därför bo undanstoppad i garderoben en tid men inte allt för länge för vi har äntligen skrivit på papper på ett hus där jag ska bygga mig ett nytt bryggeri! Flytten går i april och nya hemorten blir Nykvarn, sydväst om Stockholm. Eftersom jag inte vill stå utan öl och vara utan bryggningar i fyra månader så får BIAB-påsen dammas av och jobba för mig igen. Dagens öl blev en Modern Ljus Lager eftersom jag tidigare förköpt mig på humle (3kg) jag behöver göra av med före flytten. Detta är nästa iteration på mina gamla husöl ”Lindhs Pale Ale” som sen blev sedermera blev en modern ljus lager (Misantropen och Altruisten) efter jästbyte. Jag skippar att ge denna ett namn tillsvidare (öppen för förslag) i brist på inspiration. Receptet var inga konstigheter med förutom att jag skippade alla mörkare/karamelliga malter och istället mäskade lite högre än vanligt. Mest för att kastrullen ändå tappar någon grad under mäskningen men även för att få lite kropp till humlen. Carapilsen på 5% fick vara kvar dock. Citra och Simcoe som humle men i komposition 50/50, detta mest för att slippa ha öppna påsar i frysen. Jästen blev 34/70an även denna gång. Jag satsade på ett OG på 1.048 eller 12 Plato vilket är min nya standard för husöl.
Bryggningen gick bra och smidigt utan några direkta problem mer än att jag var tvungen att gå ut till en lekpark med sonen direkt efter inmäsk. Mäskade 60m, körde några liter 67c vatten ner i mäsken före jag lyfte påsen och lakade med ytterligare några liter för att nå min tänkta kokvolym. 60 min kok med protafloc och jästnäring på 15m. Eftersom min kastrull bara rymmer 25l och jag hatar överkok så kokade jag lite mindre volym än tänkt och fyllde på med 3l vatten nära kokslutet. Jag prickade mina 1.048 med hjälp av spädning då effektiviteten blev en del högre än förväntat. Kylningen gick snabbt med den stora kylspiralen och det kalla decembervattnet men för att spara miljön så lät jag sista graderna sjunka på balkongen i mörkret istället. Sen i med förkulturen, vispa i syre med ballongvispen och bära jäshinken fyra trappor upp till vinden som håller ca 10c.
Mina spännremmar är borta i kaoset på vinden så det fick bli lite julsnöre runt påsen.
Inmäsknignen gick bra med lite mer degbollar än jag är van vid med Braumeistern där jag ofta mäskar in svalare än såhär.
Mina bryggverktyg saknar en lämplig verktygslåda.
Lakvattenvärmning i tre kastruller för att få tillräcklig mängd. Jag ska byta ut Biltemakastrullen med hjälp av tomten tänkte jag.
pH mitt i prick utan någon mjölksyra.
Dags att lyfta påsen för lakning eller sköljning av malten som det mer handlar om i detta fall.
Kastrullen är i smalaste laget för min biabpåse som är sydd till en Patina 50l och därför blir väldigt bred.
Alla proteiner vid uppkok är en av nackdelarna med BIAB. Några minuter med en hålslev så är de dock lätta att få bort.
Påsen får rinna av över vasken.
Ytterligare än en gång, Biltemakastrullen funkar med vissa induktionsplattor även om Biltema säger att det inte går. Kjell&Cos Rubicson-induktionsplatta funkar riktigt bra och med isolering som här duger koket till 23l utan problem.
Min stora kylspiral är något överdimensionerad för dessa småbatcher.
Citra och Simcoe i väntan på kok.
Test av kranvattnet bekräftar 0an.
Refraktometern sa 1.046-1.047 och då krävdes det flera mätningar med lite olika resultat varje gång, jag måste labba mer för att hitta felkällan. Min kalibrerade hydrometer sa 1.048 och den litar jag på.
Bra färg och bra coldbreak.
Receptet
Citra/Simcoe MLL_biab biltema (Modern Ljus Lager)
Kokvolym: 26.94 l
Batchsize: 22.00 l
Koktid: 60 min
Brygghuseffektivitet: 80.00 %
OG: 1.048 SG
FG: 1.010 SG
ABV: 4.9 %
IBU: 37.0 IBUs
EBC: 5.6 EBC