Jag har som ni säkert märkt testat en rad olika sätt att mäska/laka på. Allt för att hitta en smidig och rolig metod som ger hög kvalité på mina öl. Jag började med hink-i-hink och flödeslakning vilket verkar vara old-school-metoden som de flesta lärt sig brygga med, sen gick jag över till satslakning som är vanligt i USA, sen testade jag BIAB som sägs härstamma från Australien och som blivit modern senaste åren på grund av sin enkelhet. Till sist blev jag bara förvirrad och bytte metod mellan varje bryggning beroende på batchstorlek och tillgång till tid. Så nu tänkte jag att det är hög tid att försöka sammanfatta hur jag upplever de olika metoderna samt lite för- och nackdelar med dem.
De olika metoderna är:
* Flödeslakning med hink-i-hink, man mäskar i en hink med en massa hål i (falskbotten) som sitter i en annan hink som har en kran i botten, när man mäskat klart så tillsätter man gradvis några liter i taget och tömmer ut i botten allt eftersom. Sedan samlar man upp så mycket vört man behöver eller om sockerhalten understiger SG 1010.
* Satslakning med hink-i-hink (falskbotten), samma utrustning som ovan men man häller i allt lakvatten på en gång (eller två), rör om ordentligt för att sedan tömma ut så snabbt ens system klarar av utan att sätta igen.
* Satslakning i hink med bazookascreen, här används bara en hink med ett rörformat finmaskigt stålnät som är kopplat till kranen i botten, man häller i allt lakvatten på en gång (eller två) för att sedan tömma ut så snabbt ens system klarar av utan att sätta igen precis som satslakning med hink-i-hink.
* Brew in a bag (BIAB), mäskning och lakning sker i ett steg i en stor finmasking påse som man har i sin kastrull. Man har all vätska i på en gång och när man har mäskat klart lyfter man upp påsen och lägger ett galler emellan påsen och kastrullen. Påsen får sedan droppa färdigt rätt ner i kastrullen.
* Delmäskning med torkat maltextrakt motsvarande ”Lilla köksbryggeriet”, en liten mängd malt får dra i vatten en kvart för att ge smak, sedan silas den av i en vanligt kökssil och DME (torkat maltextrakt) får tillsist utgöra den största delen av de förjäsbara sockerarter som gör ölen.
Jag kommer justera det här inlägget med tiden och om jag får smarta kommentarer, så skriv av er i kommentarsfältet nu om vad ni tycker än bra respektive dåligt med olika metoder. Jag har lite problem att mina <br> eller enterslag inte fungerar så ni får ha överseende med formateringen tills jag löst problemet.
Flödeslakning Hink-i-hink
Fördelar:
Ger optimalt högre effektivitet.
Samma metod som stora bryggerier använder sig av
Större kapacitet både batchmässigt och alkoholhaltsmässigt på smidigt sätt eftersom man bara fortsätter laka tills man är nöjd och kan ha stor mängd malt.
Nackdelar:
Ojämn effektivitet har det visat sig
Svårt att bemästra, framförallt med olika batchstorlekar och olika maltmängder (t.ex. ale vs dipa)
Tar mycket längre tid
Kräver ständig passning
Sätter ofta fast maltbädden vilket skapar irritation
Svårt att reglera flödet ut ur hinken till optimala hastigheten vilket krävs
Kan ge taninsmaker vid för högt pH, dock inget jag märkt av
Mycket utrustning
Satslakning Hink-i-hink
Fördelar:
Ger klarare vört än BIAB
Ger mer förutsägbart resultat än flödeslakning
Enkelt förfarande med mindre arbetsinsats än flödeslakning
Bättre effektivitet än BIAB
Nackdelar:
Ger något sämre effektivitet än flödelakning
Krävs viss passning
Kan sätta igen maltbädden
Mer disk än BIAB
Kräver många steg vid stora batcher över 30 liter
Mycket utrustning
Satslakning i hink med bazookascreen
Fördelar:
Ger väldigt snabbt flöde till skillnad från hink-i-hink/falskbotten
Sätter inte igen bädden som i hink-i-hink eftersom det inte blir något utrymme under malten
Inga skalrester alls i koket
Snabbjobbat jämfört med hink-i-hink
Eventuellt går hela bryggdagen något snabbare än biab eftersom det är mindre vatten att värma till inmäskningen.
Bra effektivitet
Mindre disk än hink-i-hink
Nackdelar:
Gör att man inte kan röra om i botten på hinken varken vid inmäskning eller lakning
Ger något sämre effektivitet än flödelakning
Krävs viss passning
Kan sätta igen maltbädden om man kör för snabbt eller med för fint malen malt
Mer disk än BIAB
Brew in a bag (BIAB)
![130504_biab_011]()
Fördelar:
Väldigt enkelt förfarande
Mindre handhavande vilket ger tid över till annat under bryggdagen
Mindre disk, påsen är betydligt mer lättdiskad än hink-i-hink och det krävs ingen HLT
Sätter aldrig igen sig oavsett mäskinnehåll
Ger hög fermentibilitet på grund av lös mäsk
Ger inga skal i koket
Ger bra öl trots vad alla haters säger
Nackdelar:
Ger mycket mjöl eller motsvarande fina partiklar i koket vilket ger 2 liter förlust i jäshinken
Oklart hur effektiviteten står sig mot de andra metoderna på grund av junk i jäshinken
Mindre hantverk
Något osexigt
Bränns i händerna trots fina Blichmannbrygghandskar
Lång tid innan inmäskning kan ske pga stor inmäskningsvolym
Delmäskning med torkat maltextrakt motsvarande ”Lilla köksbryggeriet”
Fördelar:
Extremt enkelt
Snabbt
Nackdelar:
Känns inte som om man brygger på riktigt
Ger inte så bra öl jämfört med helmalt
Osexigt
Dyrt per liter färdig öl
För små marginaler för att vara precist pga små volymer
Sammanfattning
Längden på bryggdagen är egentligen inte superviktig. Jag har aldrig bryggt öl med helmalt på under 4,5 timmar. Det brukar landa mellan 5-6 timmar inklusive setup och den mesta disken hur man än gör. Det som är mitt hinder är snarare hur mycket jag måste jobba med bryggningen under dessa timmar. De mest intensiva perioderna är framförallt i början och slutet av bryggdagen, här finns inget utrymme för andra aktiviteter som barnpassning eller matlagning. Det är här flödeslakningen blir osmidig om man inte har ett bra automatiskt system, dvs en HLT (vattentank) som själv kan mata lakningen med nytt vatten via slang till en sprinklerarm ovanför maltbädden. Det skulle jag säkert ordna ifall jag hade en setup som kunde stå framme, men som det är nu så måste jag plocka undan allt efter mig och då krävs prylar som inte krånglar och som går snabbt att sätta ihop.
Satslakning hink-i-hink är en mellanväg men ger mer disk än både BIAB och satslakning med bazookascreen, det kräver en del passning i mitt system men framförallt så sätter det igen sig lika ofta som flödeslakningen med falskbotten. Jag övergav metoden när jag gjorde större batcher ett tag eftersom det då krävdes så många ”satser” med vatten att metoden blev osmidigare än flödeslakning. Detta i sin tur hade såklart med flödeshastigheten i min falskbotten att göra.
Satslakning med bazookascreen däremot ger riktigt snabbt flöde, bra effektivitet, inga skal i koket, ren och fin vört, sätter inte igen sig lika lätt som hink-i-hink och totalt helt ok effektivitet.
BIAB är snabbt och enkelt men förkortar inte bryggdagen speciellt mycket i sin helhet. Inmäskningen med BIAB kräver att jag värmer 33 liter istället för ca 15 liter till övriga metoder vilket faktiskt tar sin lilla tid.
Jag skulle ju gärna vilja ha EN metod för att kunna finslipa min teknik bättre, så vilken metod kommer jag välja som ”min metod”? Vi kan börja från andra hållet istället. Delmäskningen ger inte tillräckligt bra öl enligt mig så den skippar jag direkt. Flödeslakning med hink-i-hink är bra men passar mig inte just nu med den utrustningen jag har, för mycket passning under lakningen. Satslakning med hink-i-hink passar bättre nu när jag gör 20-liters men jag är trött på att den alltid sätter igen sig och ger dåligt flöde ut med min flaskbotten. Här finns dock en förbättringspotential i mitt system där jag ska börja labba med något grövre krossning av malten så får vi se om bädden sätter sig fast mindre. Jag gillar också att kunna röra om ordentligt i hink-i-hinken utan att behöva oroa mig för att böja eller t.om. råka slita ut bazookascreenen ur hinken.
Satslakning med bazookascreen har jag bara kört en gång och då fungerade det riktigt bra. Tyvärr har jag ingen bra bazookascreen även om de bara kostar 189kr.
BIAB har visat sig ge riktigt bra öl och är väldigt enkelt att göra med lite utrustning men ger mycket grumlighet i koket och jäshinken, dock ej i ölet som blir klart och fint. Någon liter extra brukar gå förlorad vid omtappning på grund av grumset. Satslakning känns mer hantverksmässigt än BIAB, ger en klarare vört i koket och eventuellt lite högre effektivitet än BIAB om man nu bryr sig om det. 5-10% effektivitet motsvarar några hundra gram mer malt, dvs 5-10kr…Det hade varit grymt kul att göra samma öl samtidigt med dessa två metoder för att jämföra, det kanske blir av i framtiden…
Som ni ser kommer jag inte riktigt fram till något i denna genomgång utan testerna fortsätter. Jag ska justera malningen oavsett, sen ska jag testa bazookan en gång till. Jag har en teori om att det går att få ett riktigt bra flöde med den.